OCUSWEEP Big Data kertoo reaktioajasta

17.12.2019

 

Näkö on tärkein aistimme jonka avulla selviämme jokapäiväisistä tehtävistämme.

Näköaistimuksiin perustuva reaktionopeus kertoo sen, miten nopeasti aivot käsittelevät näköhavaintoja ja ohjaavat toimintoja kyseisten havaintojen perusteella. Tätä kutsutaan näköön perustuvaksi reaktioajaksi.

OCUSWEEP Big Data sisältää merkittävän määrän mittaustuloksia ihmisten toiminnallisesta näöstä.

Esimerkiksi autolla ajaminen on toiminto, jossa reaktioaika voi muodostua todella tärkeäksi. Nopeat reaktiot voivat auttaa välttämään yhteentörmäyksiä, silloinkin kun tien päällä tapahtuu jotakin odottamatonta.

OCUSWEEP:in reaktionopeutta koskevan tietokannan perusteella nuori kuljettaja voi keskimääräisesti ajaa turvallisesti 100 km/t nopeudella normaaleissa olosuhteissa, kun taas vanhemman kuljettajan tulisi ajaa huomattavasti rauhallisemmin hitaamman näköön perustuvan reaktioaikansa johdosta.

Testitulokset ovat kuitenkin aina yksilöllisiä, ja nopeimmat iäkkäämmät henkilöt ovatkin saaneet reaktioaikatesteissä nopeampia tuloksia kuin hitaimmat nuoret henkilöt.

Hyvä toiminnallinen näkö on kriittisen tärkeä ominaisuus ajoturvallisuuden kannalta ja pitkittynyttä reaktioaikaa tulisi kompensoida esim. pidemmällä turvamarginaalilla edellä kulkevaan autoon tieturvallisuuden parantamiseksi.

Täydellinen näkö ei ole vain tarkka. Se on myös kirkas, laaja ja nopea.