Perinteinen näöntutkimus ei kerro miten sinä näet

24.10.2018

Optikon tekemässä perinteisessä näöntarkastuksessa jää usein mittaamatta näön monia osa-alueita, joilla on valtavan suuri merkitys siihen, miten ihminen hahmottaa näkemänsä. Näöntutkimusta tulisi laajentaa, jotta ihmiset saisivat tietää, miten he todella näkevät.

 

Sinä et todennäköisesti tiedä, miten näet. Luit oikein. Jos nimittäin kuvittelet, että perinteisessä näöntutkimuksessa tehty näöntarkkuuden mittaus kertoo, onko näkösi hyvä, huono vai jotain siltä väliltä, olet väärässä.

 

Et kuitenkaan ole ainut. Olen huomannut, että yleisen harhaluulon mukaan hyvä näkö tarkoittaa samaa kuin hyvä näöntarkkuus. Näin ei tietenkään ole. Vaikka optikko toteaa näöntarkkuuden moitteettomaksi, voi näössä silti olla vakavia puutteita.

 

Hyvä näkö on paljon muutakin kuin näön tarkkuus. Jotta ihminen voi toimia turvallisesti liikenteessä, töissä ja harrastuksissa, on tärkeää tuntea oma toiminnallinen näkönsä. Se vaatii paitsi oman näöntarkkuuden myös näön laajuuden, kirkkauden ja nopeuden tuntemista.  Kaikilla neljällä on suuri merkitys siihen, miten ihminen ympäröivän maailman hahmottaa ja pystyy siinä toimimaan.

 

Mitä toiminnallinen näkö sitten käytännössä tarkoittaa ja miksi on tärkeää tietää, millainen oma toiminnallinen näkö on? Annahan kun selitän.

 

Jos esimerkiksi näkösi kirkkaus eli kontrastinäkösi on heikko, on valojen, varjojen ja värisävyjen erottaminen hankalaa. Jos taas näkökenttäsi on tavallista kapeampi, saattaa sinulta jäädä näkemättä näkökenttäsi vasemmassa laidassa tapahtuvat asiat – ja se voi vaarantaa sinun ja monen muun ihmisen turvallisuuden.

 

Oma toiminnallinen näkö on tärkeää tuntea ennen kaikkea siksi, että arjessa toimimista voidaan helpottaa erilaisin keinoin ja riskialttiita tilanteita vaikkapa liikenteessä välttää.

 

Toiminnallisen näön puutteita voidaan toisinaan paikata silmälaseilla, toisinaan esimerkiksi lisävalaistuksella tai silmien reaktionopeutta harjoittamalla. Kontrastinäköön voi vaikuttaa myös kuivasilmäisyys, ja tällöin ongelma voi ratketa yksinkertaisesti silmätipoilla.

 

Joskus puutteet näössä vaativat toimintatapojen muutosta. Jos esimerkiksi näkösi nopeus eli reaktioaikasi on tavallista hitaampi, kannattaa sinun autolla ajaessasi jättää normaalia reilumpi turvaväli edellä ajavaan autoon.

 

Näkö on tärkeimpiä aistejamme. Jokaiselle tulee antaa mahdollisuus tietää, miten todellisuudessa näkee – ja jokaisella on oikeus saada apua näkemisen ongelmiin.

 

Optikon tulisi kyetä kertomaan asiakkaalleen tämän näöstä kattavasti ja kokonaisvaltaisesti. Joku voi tuskailla toiminnallisen näön ongelmien kanssa vuosia, vaikka niihin löytyisi apu helposti. Ennen kuin ongelmia voidaan hoitaa, täytyy ne kuitenkin ensin havaita.

 

Se on optikoiden tehtävä. Heitänkin ilmoille haasteen: optisen alan toimijat, palvelettehan asiakkaitanne mahdollisimman hyvin. Se vaatii perinteisen näöntutkimuksen laajentamista. Merkkejä siitä on jo nähtävissä: alan edelläkävijät tarjoavat jo toiminnallisen näön tutkimusta.

 

Toisen haasteen heitän sinulle: kun ensi kerralla menet näöntutkimukseen, haasta optikkosi kertomaan, miten sinä ihan todella näet.

 

Annika Laaksonen, Product Manager Ocusweep