Näkemisen kuntotesti

05.12.2019

 

“Näön toimintakyvyn säilyttäminen on näönterveyden päätavoite” – Professor David Crabb, City University of London

Kun aloitin työskentelyn näöntutkimuksen maailmassa 3 vuotta sitten, tiesin varsin vähän näönterveydestä. Kun kokenut kollegani puhui kontrastinäöstä, kysyin – “mitä se tarkoittaa”? Syntyy vaikutelma, että tämän tasoinen heikko ymmärrys näkemisestä on erittäin yleistä ihmisten parissa. Ihmiset tuntuvat suhtautuvan tärkeimpään aistiinsa itsestäänselvyytenä. Näkö on aisteista se, jonka menettämistä pelkäämme eniten – silti vaalimme sitä huonosti. Miksi näin on? Uskoakseni siksi, että näkeminen on monimutkainen asia, eikä sitä ole osattu yksinkertaisesti selittää ihmisille.

Tämän takia Ocusweep on olemassa. Tehtävämme on auttaa ihmisiä ymmärtämään näkemistä ja seuraamaan sen kehitystä.

Optikkoketjujen ydinbisnes on lasien ja kehysten myynti. Viime vuosina ketjut ovat kuitenkin lisänneet valikoimaansa silmä- ja näköterveyden palveluja ja tutkimuksia. Tyypillisesti nämä testit keskittyvät silmän rakenteen tutkimiseen, sofistikoituneilla laitteilla. Tämä on ilman muuta tärkeää ja hyödyllistä toimintaa. Silmänpohjakamera ja OCT-laitteet eivät ole kuluttajille helppoja ymmärtää. Kun optometristit ja silmälääkärit suosittelevat näitä tutkimuksia, ihmiset usein noudattavat heidän ammattilaisen suositustaan.

Nämä tutkimukset mahdollistavat sen, että voidaan identifioida ajoissa oireettomia silmäsairauksia, joita voidaan hoitaa, mutta jos niitä ei löydetä, ihmisen näkökykyyn voi aiheutua merkittäviä haittoja. Tällaiset testit eivät kuitenkaan kerro mitään siitä, miten ihmiset näkevät jokapäiväisessä elämässä, millainen heidän toiminnallinen näkönsä on. Ne eivät myöskään helposti avaa ihmisille näkemisen monimutkaista maailmaa.

On erittäin rohkaisevaa, että optikkoketjut ovat hiljattain alkaneet osoittamaan kiinnostusta Ocusweepiin ja sisällyttämään toiminnallisen näön tutkimuksemme valikoimaansa. Ocusweep-menetelmän pelillinen ja miellyttävä testikokemus saa asiakkailta erinomaista palautetta. Instrumentarium toteutti marraskuussa näyttävän tv-mainoskampanjan, jonka teemana oli toiminnallinen näkö ja hämäränäkö.

Toiminnallisen näön tutkimus täydentää mainiosti myös silmän rakenteen tutkimuksia, joita tehdään useiden silmäalan valmistajien laitteilla.

Ocusweep keskittyy toiminnallisen näön tutkimukseen ja asiakaskokemukseen. Haluamme omalta osaltamme edistää näönterveyttä ja tehdä näöntutkimuksesta suositumpaa ja helpommin lähestyttävää.

Näkeminen on enemmän, kuin miltä se näyttää.

 

Pekka Silvennoinen, CEO, Ocusweep